Ovsena kaša za dobro jutro

20.06.2014.

Ovsena kaša za dobro jutro Često zbog žurbe i obaveza preskačemo doručak i tako telu uskraćujemo neophodnu dozu energije. Istraživanja su pokazala da izbegavanje doručka, ne samo da može dovesti do gojaznosti, već je i uzrok niza zdravstvenih problema.

Zašto nam je doručak uopšte bitan i kada je vreme za prvi obrok?

Jutarnji obrok je organizmu potreban da bismo imali dovoljno energije za dan koji je pred nama. Ne doručkovati znači više jesti u toku dana. Mnogi u cilju gubljenja kilograma, često znaju da preskoče doručak, ali, šta se tad dešava? Do ručka toliko ogladne - da pojedu mnogo više nego što im je potrebno! Eto greške! Ako jedete doručak, već ujutro ćete ubrzati Vaš metabolizam i na taj način ćete brže sagorevati kalorije tokom dana. Ako ne pojedete ništa, metabolizam će se usporiti jer će telo misliti da mora da sačuva energiju. Idealno vreme za prvi obrok je dva sata nakon buđenja. Na taj način ćete pokrenuti metabolizam, obezbedićete dovoljno energije, ubrzaćete varenje i sprečiti pojavu masnih naslaga. Ujutro telo ima najveću potrebu za energijom, a glavni izvor energije u našoj ishrani su ugljeni hidrati, pa ih treba obavezno uvrstiti u prvi dnevni obrok.

Šta doručkovati?

Pogotovo ako ste sportista ili ako trenirate da biste dobili mišićnu masu, smršali, imali više energije u toku dana bilo bi najbolje da vaš doručak sadrži i proteine i ugljene hidrate. U tom slučaju odgovor na pitanje „Šta doručkovati?“ je sledeći: „Ovsena kaša“!

Ovas – žitarica ili nešto više?

Ovas i zob su dva različita naziva za istu vrstu žitarice čiji je latinski naziv Avena sativa. Zrna ove biljke su izrazito korisna za ishranu i zdravlje ljudi i potiče iz Azije. Od čega se sastoji vaš doručak? Da li ste od onih koji ne mogu da smisle hranu u prvih 4-5 sati od ustajanja ili možda od onih koji u prvoj pekari kupe neko pecivo ili pazite na ishranu i za doručak unosite složene ugljene hidrate za dugotrajnu energiju?? Konzumiranje ove žitarice dovodi do sitosti duže vreme jer su u pitanju složeni ugljeni hidrati, bićete zdraviji, imaćete jači imunitet, bićete puni energije i varenje će biti bolje. Da li je to dovoljan razlog da ubacite ovas u svoju ishranu? Hajde da navedemo razloge zbog kojih će vaš odgovor na prethodno pitanje biti “Da.” Ovas obiluje mineralima (magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin, biotin). Što se tiče vitamina tu su vitamini B grupe i vitamin E. Ima imunostimulirajuće dejstvo, antioksidativno dejstvo, snižava masnoće u krvi i poboljšava rad srca, sprečava osteoporozu. Poboljšava mentalne procese: pamćenje, učenje, koncentraciju. Ovas ima antidepresivno i antistresno dejstvo. Jedna šoljica ovsa sadrži 88 kcal i 4 g masnoće. Dakle, možemo slobodno zaključiti da je ovas mnogo više od obične žitarice.

Biljna vlakna – šta su i zašto su bitna?

Već smo spomenuli da je ovas pun biljnih vlakana. Biljna vlakna su delovi biljke koji ne podležu varenju (nerastvorljiva) ili se vare samo delimično (rastvorljiva). Sastoje se od raznih polisaharida (složeni ugljeni hidrati): celuloze, biljnih smola, pektina, agara…

Rastvorljiva biljna vlakna su ona koja se rastvaraju u vodi i formiraju gel u kontaktu sa tečnošću. Gel ima sposobnost da za da za sebe veže ne samo toksine unešene kroz hranu, već i višak holesterola i višak masti, koji se zahvaljujući njima izbacuju iz organizma. Što se nerastvorljivih biljnih vlakana tiče, na isti način kako ne možemo da varimo masne kiseline dugih lanaca, ne možemo da svarimo ni nerastvorljiva biljna vlakna.I ona apsorbuju vodu i otklanjaju čvrste otpadne materije nastale u procesu varenja iz creva. Nerastvorljiva biljna vlakna sadržana u ovsu, bubre i postaju nekoliko puta teža. Tako dolazi do povećanja crevnog sadržaja i boljeg pražnjenja creva.

“Ti si ono što jedeš. Tvoje telo  je tvoj hram.”

Ključ uspeha ili neuspeha jeste ishrana. Ishrana je “kriva” za 75% vaših rezultata. Nakon 8 sati gladovanja telu su potrebni hranljivi sastojci koji će ubrzati metabolizam, snabdeti vaš organizam na početku dana dovoljnom energijom za normalno funkcionisanje. Metabolizam se usporava dok spavate, tako da dan morate započeti uravnotezenim proteinskim doručkom sa dosta ugljenih hidrata…dakle – ovas! No, ne dajte se prevariti. Unos ugljenih hidrata odličan je za jutro ali ne i za veče. Tada mirujete, odmarate i kada biste uneli određenu količinu ugljenih hidrata ne biste imali gde i kada da je istrošite, a to naravno, nije poenta. 

Zrno ovsa - ovsene pahuljice - ovsena kaša

Ključna razlika između zrna ovsa i ovsenih pahuljica je u tome što su pahuljice tanko sečeno zrno koje se samim tim brže priprema. Danas mnogi za doručak jedu pahuljice sa mlekom, voćem ili jogurtom. Često su to mešavine svega i svačega, ali mi ih zovemo pahuljice ili musli. Nisu ni sve pahuljice baš zdrave. U nekim mešavinama ima šećera, kandiranog voća, čokolade a najmanje ovsenih pahuljica. Važno je da se napravi razlika između onoga što se nudi u mešavini kao zdrava hrana i čistih ovsenih pahuljica. Ovsena kaša, iako bi se reklo da je ista kao i ovsene pahuljice, ipak nije sasvim. Postoji razlika u stepenu obrade. Dok je kod pahuljica u pitanju celo zrno, instant ovsene kaše su prerađene i imaju veći glihemijski indeks što je povezano sa većim stepenom rafinisanosti žitarice. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako izaberete i jedno i drugo. Ovsene pahuljice možete jesti u kombinaciji sa raznim dodacima, kao što su: voće, jogurti, mleko, ceđeni sokovi. Ovsene pahuljice i proteini iz surutke su korisna kombinacija za sve sportiste. Proteinski šejk sa vodom ili mlekom i ovsenim pahuljicima. Ovsene pahuljice i belance su, takođe, odlična kombinacija. U kajganu od belanaca se isto mogu dodavati ovsene pahuljice. Ovo je savršena mešavina proteina i ugljenih hidrata. Ovsene pahuljice potopite u neki voćni sok i ostaviti tokom noći u frižideru. Ujutru dodajte na primer jagode ili neko drugo voće .

Vaš odnos prema vašem telu jeste najbolji pokazatelj Vašeg odnosa prema samima sebi. Naša ishrana, u velikoj meri, određuje in as same. Dakle, na vama je da odlučite od čega ćete biti satkani?

Sofija Kocić

Rešenje za beskonačne dijete?

Šta ako ste napravili pauzu u treniranju?

Daje ti krila – priča o energetskim pićima

Koliko fizička aktivnost, zaista, pomaže da smršate?

Koliko treba da vežbate?

Da li su Vam potrebni proteini iz mesa?

Da li je potrebno da uzimate omega-3 masne kiseline?

Momci, žao mi je, žene su ipak bolji trkači!

Kako ćete izgledati posle četrdesete?

Spora ili brza muzika za trening?

Koliko je spavanje važno za Vaš trening?

Da li je više - bolje?

Da li Vam ibuprofen stvarno pomaže?

Efikasan trening u “starijem dobu”

Koliko prekomerna težina utiče na Vaše zdravlje?

Vežbanje i Vaše srce!

Zato što volim!

Upala mišića

Njegovo veličanstvo - beli čaj!

Weider-ov split sistem treninga

Crna čokolada - pravi izbor

Da li je mleko zdravo?

Da li je doručak zaista toliko važan?

Cimet - čuveni "zimski" začin

Koje je Vaše opravdanje?

Maraton - obavezna stavka Vašeg “bucket list”

Moćni đumbir

Kako vežbanje utiče na depresiju?

Vežbanje posle 40. godine

Vežbajte sa svojom težinom!

Gazirana pića bez šećera – dobar izbor?

Možete li da solite hranu koliko želite?

Koja je dijeta efikasnija?

Kako da se ne ugojite kada ste povređeni?

Kada se nađete u dilemi!

Koliko stvarno vežbamo?

Sasi voda

Kako sprečiti povrede tokom vežbanja?

Pravilna, zdrava ishrana i kvalitetan trening

Koja je Vaša omiljena muzika za trening?

Sedenje na poslu - loša vest!

Proteini i vežbanje

Da li je vreme da se odreknete loših navika?

Šta je metabolizam?

Banana - rajsko voće

Masaža nakon treninga - da ili ne?

Trening i san

Zbog čega je istezanje važno?

Odaberite svoju zonu vežbanja

Ovsena kaša za dobro jutro

Body Balance - ljubav na prvi pogled

Individualni trening

Da li je pliometrijski trening za Vas?

Zašto vežbati?

Vežbanje na visokim temperaturama

Značaj sporta za razvoj deteta

Aerobni trening - kada i zašto?

Kako da budete fit

Kako vežbanje utiče na Vaš metabolizam