Njegovo veličanstvo - beli čaj!

16.11.2014.

Njegovo veličanstvo - beli čaj!

Prema kineskoj legendi…

Prema kineskoj legendi, pre otprilike 5000 godina car Shen Nung je putovao zemljom. Voda je bila loša i neprikladna za piće, pa je naredio da se prokuva. Odjednom je vetar oduvao listiće čaja u šoljicu vruće vode. Znatiželjan car je pustio da listići odstoje u vodi, a zatim je popio napitak. Tako je čaj i nastao…

Beli čaj je postao poštovan tokom vladavine  kineske dinastije Song (960-1279. Listovi i pupoljci belog čaja su samleveni u srebrni prah, koji se potom mutio u posudama u toku čajne ceremonije. Ovo je bila inspiracija za čuvenu japansku ceremoniju čaja.

Car dinastije Song je bio poznat po svojoj privrženosti belom čaju. Beli čaj je pronašao put kroz svoju dugu istoriju , do nedavno je bio nepoznat van Kine i Orijenta. Danas je situacija potpuno drugačija, i beli čaj je zbog svih svojih karakteristika pronašao put do potrošača  širom sveta.

Vrste čajeva…

Postoje četiri vrste čaja - crni čaj, oolong, zeleni čaj i na kraju prefinjeni čaj  – beli čaj. Eksluzivnost belog čaja skriva se u procesu njegovog pravljenja jer najfinije listove i vrhove biljke Camellia Sinesis ljudi beru ručno. Beli čaj dok ne dodje u šolju za čaj ne dolaze nikad u dodir sa ljudskom kožom. Listove odmah posle žetve izlože pari i suše na suncu a to im daje trajnu “svežinu”. Suše ga tek nekoliko časova što omogučava da dodje do prirodne fermentacije kada se listovi omekšaju. U stvari listiće beru pre nego što se do kraja otvore  kada su još prekriveni finim belim vlasima – odatle i potiče ime- beli caj. Kao i kod svih čajeva, postoji mnogo vrsta belog čaj, sa nazivima kao što su: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla i Beli Oblak. Beli čajevi su uglavnom proizvedeni u Kini i Japanu, ali proizvode se i u Darjeeling regionu u Indiji.

Istraživanja su pokazala...

Ova vrsta drevnog napitka bi mogla da bude idealno prirodno sredstvo za mršavljenje i sagorevanje masnih naslaga. Beli čaj je bogat antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadrži 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Konzumacijom belog čaja ćete poboljšati svoju liniju, ali ujedno i zaštititi celo svoje telo i imunitet. Nemački istraživači su otkrili kako bi beli čaj mogao da predstavlja prirodan način za podsticanje gubitka kilograma, naročito masnih naslaga. Gojaznost je ogromni javno zdravstveni problem koji se proširio celim svetom. U industrijalizovanim zemljama je svakodnevno u porastu broj bolesti koje izaziva gojaznost, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Mi smo pokazali da bi beli čaj mogao biti idealan prirodni izvor  materije za mršavljenje", izjavio je glavni istraživač Marc Uinnefeld. Naučnici su proučavali biološke efekte ekstrakta belog čaja, koji predstavlja najmanje obrađenu verziju biljke pod imenom Camellia sinensis. Rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu Nutrition and Metabolism pokazuju da ovaj biljni ekstrakt efikasno zaustavlja stvaranje novih ljudskih masnih ćelija. Štaviše, istraživači su otkrili da ekstrakt belog čaja stimuliše mobilizaciju masti iz zrelih masnih ćelija. Drugim rečima, čini se kako beli čaj ubija višak masnoće. Budući da se ovaj čaj puno manje prerađuje od ostalih, utvrđeno je da poseduje obilje prirodnih spojeva. Za njih nemački istraživači veruju da pozitivno utiču na naše masne ćelije.

Metode pripreme belog čaja

Ima blag, nežan, skoro sladak ukus. Za pripremu dobrog belog čaja najbitnija je prava temperature vode. Kod visokih temperature čaj dobija gorak ukus. Idealna temperature vode je 75 do 80 stepeni Celzijusa. Kašičicu listića prelijemo sa dva decilitra vode i ostavimo dva do tri minuta. Ako uzimate čaj u filter vrećicama morate paziti jer prekoračenje minutaže čini čaj gorkim i bez ukusa.
Bolje vrste čaja imaju punu aromu i nisu gorki a sa onima lošijeg kvaliteta nije tako. Listiće možemo preliti i više puta vodom ali onda treba svaki put produžavati minutažu (četvrti put i do 15 minuta). Neki ljubitelji preliju čaj i hladnijom vodom ali onda ga ostave prelivenog i do pet minuta. Čaj sadrži kofein zato ga ne treba piti pred spavanje. Beli čaj se pije malo rashladjen i u malim gutljajima.

Postoje tri metode pripreme:

Japanska metoda – prokuvana voda se prohladi, prelije se preko čaja i ostavi 3 minuta da odstoji. Ako je čaj previše kiseo prva voda se baci a čaj se opet prelije toplom vodom i servira.

Engleska metoda – u jednu manju šoljicu jedna mala kašičica čaja. Listići se preliju vrelom vodom i ostave da odstoje 5 minuta i serviraju.

Troprst metoda – za svaku šoljicu se stavi listića koliko stane izmedju palca, kažiprsta i srednje prsta + jedna merica za čajnik. Sve se prelije sa provrelom vodom. 

Da li ste znali?

Belog čaja ima malo. Na primer ako na plantaži sakupe za nedelju dana približno 20 tona crnog čaja, onda belog ima samo pet kilograma.

Beli čaj spada među najskuplje čajeve jer ga proizvode najmanje. Beli čaj se razlikuje od zelenog i crnog po stepenu obrade. Najmanje je prerađen i zbog toga je zdraviji.

Beli čaj se pije bez šećera, meda ili mleka jer sa dodacima menjamo efekte koji proističu iz listića čaja.

Ako kilogram crnog čaja u prodaji na veliko košta tri dolara, onda kilogram belog čaja košta 250 dolara.

Lekovitost belog čaja

Sadrži aminokiselinu teanin koja relaksira telo. Kao i ostali “pravi” čajevi poboljšava nivo holesterola i šećera u krvi. Snižava krvni pritisak. Tri šoljice belog čaja dnevno navodno sprečavaju srčani infarkt.

Beli čaj sadrži aktivne antioksidante koji su borci protiv raka. Ali za to treba popiti tri šolje dnevno. Pozitivno utiče na krvne sudove. Štiti od virusa i bakterije jer sprečava nastanak novih masnih ćelija i ubrzava otklanjanje masti iz zrelih masnih ćelija. Šolja belog čaja pre jela (obroka) smanjuje apetit.

Beli čaj štiti od raka, srčanih bolesti i moždanog udara, vodećih uzroka smrti u industrijskom svetu, kao i brojnih drugih stanja, olakšava simptome bolesti i podstiče oporavak, jača krvotok i imunološki sistem, kosti i zube. Beli čaj može smanjiti nivo šećera u krvi i ublažiti simptome dijabetesa. Smanjuje stres i povećava energiju. Studije sugerišu da može da ubrza metabolizam i da telo sagoreva više masti.

Pa ako i niste veliki ljubitelj čaja, možda je pravo vreme da pokušate sa onim koji je najbolji – sa belim čajem!

Sofija Kocić

Rešenje za beskonačne dijete?

Šta ako ste napravili pauzu u treniranju?

Daje ti krila – priča o energetskim pićima

Koliko fizička aktivnost, zaista, pomaže da smršate?

Koliko treba da vežbate?

Da li su Vam potrebni proteini iz mesa?

Da li je potrebno da uzimate omega-3 masne kiseline?

Momci, žao mi je, žene su ipak bolji trkači!

Kako ćete izgledati posle četrdesete?

Spora ili brza muzika za trening?

Koliko je spavanje važno za Vaš trening?

Da li je više - bolje?

Da li Vam ibuprofen stvarno pomaže?

Efikasan trening u “starijem dobu”

Koliko prekomerna težina utiče na Vaše zdravlje?

Vežbanje i Vaše srce!

Zato što volim!

Upala mišića

Njegovo veličanstvo - beli čaj!

Weider-ov split sistem treninga

Crna čokolada - pravi izbor

Da li je mleko zdravo?

Da li je doručak zaista toliko važan?

Cimet - čuveni "zimski" začin

Koje je Vaše opravdanje?

Maraton - obavezna stavka Vašeg “bucket list”

Moćni đumbir

Kako vežbanje utiče na depresiju?

Vežbanje posle 40. godine

Vežbajte sa svojom težinom!

Gazirana pića bez šećera – dobar izbor?

Možete li da solite hranu koliko želite?

Koja je dijeta efikasnija?

Kako da se ne ugojite kada ste povređeni?

Kada se nađete u dilemi!

Koliko stvarno vežbamo?

Sasi voda

Kako sprečiti povrede tokom vežbanja?

Pravilna, zdrava ishrana i kvalitetan trening

Koja je Vaša omiljena muzika za trening?

Sedenje na poslu - loša vest!

Proteini i vežbanje

Da li je vreme da se odreknete loših navika?

Šta je metabolizam?

Banana - rajsko voće

Masaža nakon treninga - da ili ne?

Trening i san

Zbog čega je istezanje važno?

Odaberite svoju zonu vežbanja

Ovsena kaša za dobro jutro

Body Balance - ljubav na prvi pogled

Individualni trening

Da li je pliometrijski trening za Vas?

Zašto vežbati?

Vežbanje na visokim temperaturama

Značaj sporta za razvoj deteta

Aerobni trening - kada i zašto?

Kako da budete fit

Kako vežbanje utiče na Vaš metabolizam