Daje ti krila – priča o energetskim pićima

20.06.2015.

Daje ti krila – priča o energetskim pićima

Energetska pića su postala popularna u Aziji, mnogo pre nego što su stigla u SAD i Evropu. Kompanija Taisho iz Japana, je 1962. godine napravila prvi energetski napitak pod nazivom Lipovitan D, sa ciljem da pomogne zaposlenima da rade i preko noći. Lipovitan D je sadržao taurin, sastojak gotovo svih današnjih energetskih napitaka. Austrijski biznismen, Dietrich Mateschitz je na svom putovanju po Aziji, shvatio komercijalni potencijal energetskih napitaka i 1984. godine u Austriji osnovao firmu Red Bull sa istoimenim energetskim napitkom i upravo je Red Bull danas najprodavanije energetsko piće u svetu. U SAD se prvo energetsko piće pojavilo 1987. godine pod nazivom Jolt Cola i nije bilo pravo enegetsko piće već više “soft drink” sa velikom koncentracijom šećera i kofeina.

“RED BULL DAJE TI KRILA!”

Red Bull u prevodu znaci “crveni bik”. Posle više različitih pokušaja prihvaćen je sledeći dizajn: dva crvena bika koji se bacaju jedan na drugog, slogan „Red bull daje ti krila“ i srebrno-plava konzerva. Dietrich Mateschitz  je kreirao formulu za Red Bull energetsko piće i razvio jedinstveni marketinški koncept Red Bulla. Istorija je za ovo energetsko piće počela 1. aprila 1987. kada je prvi put prodato na tržištu u Austriji. Ovo nije bilo samo lansiranje novog proizvoda, već rađanje potpuno nove kategorije proizvoda. Danas, Red Bull je dostupan u više od 167 zemalja i do sada je konzumirano više od 50 milijardi limenki.

Sastojci

Kofein je poznat po svojim stimulativnim svojstvima na ljudski organizam još od drevnih civilizacija koje su ga konzumirale iz prirodnih izvora kao što je čaj, kafa, kakao zrna i kola oraha. Do danas, kofein se prirodno nalazi u više od 60 biljaka i hrani kao što su kafa, čaj i čokolada. Jedno od osnovnih svojstava kofeina na ljudski organizam je njegovo stimulativno svojstvo na kognitivne funkcije. Kofein pomaže u poboljšanju koncentracije i povećava budnost. Jedna limenka Red Bulla od 250ml sadrži 80mg kofeina.

Taurin je amino kiselina, koja se prirodno nalazi u ljudskom telu i prisutna je u dnevnoj ishrani. Učestvuje u velikom broju bioloških procesa. Taurin se u velikoj koncentraciji nalazi u mišićima, mozgu, srcu i krvi. Osoba teška 70 kg ima u proseku 70 g taurina u svom organizmu. Drugim rečima, osoba od 70 kg već prirodno u svom organizmu ima 70 puta veću količinu taurina od one koju sadrži jedna limenka Red Bull energetskog pića. Taurin se takođe nalazi u različitoj hrani kao što su školjke, riba, pileće meso i mleko u prahu.

Vitamini su esencijalni mikronutrienti koji su neophodni za održavanje normalnog funkcionisanja organizma. Postoje dva tipa vitamina: oni koji su rastvorivi u mastima i rastvorivi u vodi. Red Bull sadrži vitamine rastvorive u vodi. Vitamini rastvorivi u vodi se ne skladište u organizmu kao vitamini rastvorivi u mastima. Umesto toga, cirkulišu krvnom plazmom, a sve što organizam ne iskoristi, biva izbačeno. Vitamini rastvorivi u vodi uključuju grupu B vitamina, npr niacinamid (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), vitamin B6 i vitamin B12, koji se nalaze u Red Bullu. Vitamini B grupe doprinose normalnom funkconisanju metabolizma, kao što je izgradnja i razgradnja ugljenih hidrata i proteina i učestvuju u normalnom funkcionisanju mentalnih procesa (pantotenska kiselina) i smanjenju umora (niacin, pantotenska kiselina, B6, B12). Prisustvo B vitamin  u mozgu je neophodno za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Saharoza i glukoza su različiti tipovi šećera, koji nam pružaju energiju. Saharoza i glukoza su različiti tipovi šećera koji se nalaze i u svakodnevnoj ishrani. Šećer u Red Bull-u se proizvodi od šećerne repe. 100ml Red Bull-a sadrži 11g saharoze i glukoze zajedno. Ova ukupna količina šećera odgovara količini šećera koja se nalazi u 100ml soka od jabuke ili pomorandže.

Prirodno, voda je glavni sastojak Red Bulla. Voda koja se koristi u Red Bullu je sveža alpska voda najvišeg kvaliteta, koja dolazi sa izvora u blizini proizvodne fabrike u Austriji i Švajcarskoj. Ovaj region Alpa, je poznat kao jedan od najvećih svetskih rezervoara zdrave i sveže vode. Zanimljvo je da, kako bi se osigurao vrhunski kvalitet, svaka limenka Red Bull-a koja se može naći u bilo kojoj zemlji na svetu uvek je proizvedena u fabrikama koje se nalaze u austrijskim i švajcarskim Alpima. Zanimljvo je i da se sve limenke mogu reciklirati u potpunosti, pa time Red Bull značajno pomaže očuvanje čovekove okoline.

Ukoliko koristite energetska pića - RED BULL je pravi izbor za Vas!   


Milica Jagodić

Rešenje za beskonačne dijete?

Šta ako ste napravili pauzu u treniranju?

Daje ti krila – priča o energetskim pićima

Koliko fizička aktivnost, zaista, pomaže da smršate?

Koliko treba da vežbate?

Da li su Vam potrebni proteini iz mesa?

Da li je potrebno da uzimate omega-3 masne kiseline?

Momci, žao mi je, žene su ipak bolji trkači!

Kako ćete izgledati posle četrdesete?

Spora ili brza muzika za trening?

Koliko je spavanje važno za Vaš trening?

Da li je više - bolje?

Da li Vam ibuprofen stvarno pomaže?

Efikasan trening u “starijem dobu”

Koliko prekomerna težina utiče na Vaše zdravlje?

Vežbanje i Vaše srce!

Zato što volim!

Upala mišića

Njegovo veličanstvo - beli čaj!

Weider-ov split sistem treninga

Crna čokolada - pravi izbor

Da li je mleko zdravo?

Da li je doručak zaista toliko važan?

Cimet - čuveni "zimski" začin

Koje je Vaše opravdanje?

Maraton - obavezna stavka Vašeg “bucket list”

Moćni đumbir

Kako vežbanje utiče na depresiju?

Vežbanje posle 40. godine

Vežbajte sa svojom težinom!

Gazirana pića bez šećera – dobar izbor?

Možete li da solite hranu koliko želite?

Koja je dijeta efikasnija?

Kako da se ne ugojite kada ste povređeni?

Kada se nađete u dilemi!

Koliko stvarno vežbamo?

Sasi voda

Kako sprečiti povrede tokom vežbanja?

Pravilna, zdrava ishrana i kvalitetan trening

Koja je Vaša omiljena muzika za trening?

Sedenje na poslu - loša vest!

Proteini i vežbanje

Da li je vreme da se odreknete loših navika?

Šta je metabolizam?

Banana - rajsko voće

Masaža nakon treninga - da ili ne?

Trening i san

Zbog čega je istezanje važno?

Odaberite svoju zonu vežbanja

Ovsena kaša za dobro jutro

Body Balance - ljubav na prvi pogled

Individualni trening

Da li je pliometrijski trening za Vas?

Zašto vežbati?

Vežbanje na visokim temperaturama

Značaj sporta za razvoj deteta

Aerobni trening - kada i zašto?

Kako da budete fit

Kako vežbanje utiče na Vaš metabolizam